Kategoriarkiv: Nørderier

10 år!

Det er ikke til at vide, om hun havde set det komme, men nu har Emme rundet de 10 år!

Et stort tillykke herfra må være på sin plads – naturligvis iblandet en knivspids misundelse; både over hvor skarp Emme var til at se konceptet dengang, og over vedholdenheden, som jo ikke ligefrem er i overskud på disse kanter.

Også en tak for inspiration og Det Gode Indhold(tm), og inden det nu kommer til at lyde for meget i retning af noget værre, afbryder jeg lige for at reklamere for blogolæumsinitiativet: Den danske blogosfære, en tidslinje.

Her på Eksponering har der kun været (lejlighedsvis) aktivitet siden 1. januar 2005, men faktisk er det lykkedes for Wayback Machine at opfange mine første bloglignende skriverier. Det stod på i godt halvandet år fra april 1996, blev drevet af FTP og havde ingen kommentarmuligheder, så det er nok en tilsnigelse at kalde det en blog, men forsiden hed faktisk log.html!

Log

2011

Når man ikke ligefrem skriver tit og ofte, bliver det lige det nemmere at finde på overskriften…

I modsætning til det foregående år lykkes det altså for dette år at få sin helt egen placering på denne blog. Begrebet infrekvens er vel ret beset slet ikke dækkende for hvad der (ikke) sker heromkring, men så alligevel.

Som en hurtig afslutning på året, nu hvor ungerne er faldet i søvn og krudtet er fyret af til ære for den ældste, må det alligevel være passende med en slags reusmé; det har alligevel været et år med lige lidt mere end gennemsnittet.

  • Jeg har fået en søn. Han er nu godt fem måneder, men jeg synes allerede det står klart, at han er en superknægt, og storesøsteren er også rigtigt glad for ham.
  • Skyen, specielt Azure, fylder en del mere i nørdsegmentet af mit liv, mens WordPress efterhånden indtager en tilbagetrukken position.
  • Vi har — endelig — fået en ny regering; den er ikke perfekt, men den er langt at foretrække for den forhenværende.
  • Det er blevet til en ny officiel titel på arbejdet, Chefarkitekt, men jeg synes den uofficielle, Projektjonglør, er mindst lige så dækkende.

Jeg har nogle forestillinger om, hvad 2012 vil bringe, men selvom noget af ovenstående var forudset, tror jeg ikke jeg vil forsøge mig med spådomme; jeg glæder mig til at se hvad der kommer, ikke mindst under de tre måneders barsel i forsommeren. Om det kommer til at omfatte mindre infrekvens? Dit gæt er sikkert lige så godt som mit…

Nyt MBP-batteri

Min efterhånden 3 år gamle MacBook Pro er nu på sit tredje batteri.

Det første fulgte naturligvis med maskinen, men allerede efter omkring halvandet år var det ude af stand til at holde mere end omkring en halv time, kapaciteten var nede på under en tredjedel af den oprindelige.

Heldigvis (?) viste det sig, at Apple havde opdaget en fejl ved nogle batterier, så efter lidt snak frem og tilbage og en tur til UPS fik jeg ombyttet det til et nyt.

Desværre holdt det nye kun godt et år, så var det om muligt endnu længere nede, pludselig gik det fra omkring 90% kapacitet til omkring 25%. I mellemtiden havde Apple lukket for ombytningsprogrammet, selvom der tydeligvis var tale om nøjagtig samme problem med de “nye” batterier.

Der skulle altså et nyt batteri på banen, men de koster jo kassen — herhjemme skal man betale kr. 1.100,- for et originalt hos Apple — og jeg synes ikke jeg havde tid til at vente til efterårets tur til staterne med at købe, så jeg surfede lidt rundt og endte med at finde en klon fra DekCell hos Amazon.

Det tog kun godt en uges tid for det at nå frem, og selvom det skulle en tur forbi fortoldningskontoret, endte det med “kun” at koste omkring kr. 835,-, så lidt blev der da sparet.

Egentlig skulle man måske være lidt bekymret for kvaliteten af sådan et uoriginalt batteri, og den lille knap man kan trykke på for at tjekke opladningsstatus var da også faldet af ved ankomsten, men jeg tænker at det kapacitetsmæssigt — og det er det vigtigste — ikke kan være ringere end Apples egne. Indtil videre går det da også fint; til at begynde med havde det en kapacitet over 100% (!), men de sidste par uger har den ligget konstant på 97%.

Samtidig er jeg begyndt at tænke lidt mere over hvordan jeg aflader og oplader, og fremfor at klatlade og have den sluttet til elnettet under brug (af hensyn til de berygtede lydproblemer), forsøger jeg at køre den i bund og lade helt op hver gang.

Vi får se hvor længe det holder denne gang…

Selektiv fokusering

Lensbaby 2.0
Foto: Photo Mojo

Jeg har fået en baby. Version 2.0.

Den er til mit kamera — det er en Lensbaby, og falder absolut indenfor kategorien legetøj. Prisen på omkring en tusse afspejler at det er dyrt legetøj, men når den forventede levetid tages i betragtning er det faktisk ikke urimeligt, og der er masser af timer i sådan en.

I modsætning til mine andre objektiver har den fingerstyret selektiv fokusering, manuel indstilling af blændeåbning via udskiftning af hullet (!), og med tilhørende makrokit i form af små linser der skrues på fronten.

Det helt specielle ved sådan en lensbaby er, at fokusering foregår ved at sammenpresse en bælg ligesom i de gode gamle dage, og så det at fokus kan flyttes rundt i billedfeltet ved at fordele presset ujævnt.

I praksis gør metoden det svært at ramme præcist, men til gengæld får man muligheden for at tage nogle billeder man ellers ikke kunne, f.eks. portrætter hvor det stort kun er øjnene der er i fokus.

Lensbaby portræt

Det kan være temmelig svært at ramme rigtigt, men så er det bare om at skyde løs, og acceptere at fejlraten er noget højere end man er vant til.

Effekten af at fokusplanet ikke er som det plejer er, at der opstår nogle kraftige forvridninger i de øvrige dele af billedet, og specielt når man bruger det til at tage landskabsbilleder kan man komme tæt på at fremkalde søsyge.

Lensbaby landskab

Til gengæld virker det fint til makrofotografering, specielt når man ikke har et dedikeret objektiv til formålet. Som sædvanligt kræver det dog vindstille eller immobile motiver, men sådan er makroreglerne jo.

Lensbaby makro

Siden mit indkøb er Lensbaby 2.0 udgået, men den er til gengæld blevet erstattet og suppleret, så der nu findes flere valgmuligheder afhængig af temperament. Skulle jeg vælge i dag ville jeg nok gå efter den samme type, den hedder nu “Muse“, men “Composer” kunne også være en mulighed, den minder mere om et traditionelt objektiv med ringfokusering, og har kuglelejebaseret fokusering i stedet for bælg.

Duer

En dag i maj sidste år, var det som om der pludselig var duer over det hele, og det var ikke fordi jeg stod på Rådhuspladsen i København. Det var derimod mit sociale netværk, der pludselig kastede duer i min retning, og så hele tre af slagsen:

Trine havde en Tirsdagstanke om duers alder

Torben mødte Den kontemplative due i sit vaskehus

Nikolaj fik en due gennem skorstenen, ned i brændeovnen

Som supplement kan jeg tilbyde et billede af en due fra haven, dog ikke fra sidste år:

image-6: Tree [ 1 ] and Ringdue

Bemærk dog, at dette er en ringdue, også kendt som skovdue, ikke en en tamdue / klippedue / rådhuspladsdue / bydue, som er den man ellers støder på i byen.

Bonus: Netop som indlægget her blev færdigskrevet, men inden offentliggørelsen, slår netværket til igen: LineP-tv tester kammertonen.. på nogle duer: LineP-tv og kammertonen

Atemporalitet

Atemporalitet

Jeg har gået og puslet med en idé, som gerne skulle være med at kickstarte produktionen af indlæg her på bloggen — og måske andre steder. Det har naturligvis trukket ud, men Bruce Sterling‘s (lettere malplacerede) afslutningsindlæg på Reboot 11 fik sat gang i projektet igen med omtale af et begreb han og andre er i gang med at overveje — Atemporalitet.

I alt sin enkelthed går projektet ud på, at få færdigskrevet og offentliggjort blogkladder, uanset at de tilsyneladende ikke længere er aktuelle.

Som det fremgår af illustrationen, har jeg temmelig mange kladder liggende, omkring 150 stk. — årsagerne vil jeg naturligvis vende tilbage til. Jeg har ikke lavet tv-køkken på projektet, så jeg ved faktisk ikke hvordan det kommer til at gå, om jeg kan få mening ud af hver enkelt kladde, og om det vil give mening for andre, men forsøget skal gøres. Det endelig mål er naturligvis at komme i bund, en slags GTD/Inbox Zero…

Skulle andre have lyst til at lege med, og i disse for vort land så svære tider gøre en indsats for at få hævet BNBP (brutto-national-blog-produktet), er her en slags manifest for offentliggørelsen af “atemporaller”:

Atemporalitetsmanifestet:

  1. Atemporaller skal omhandle det oprindeligt tænkte emne, hvor det er muligt at afgøre dette
  2. Atemporaller bør så vidt muligt offentliggøres med den titel, de er gemt med (undtaget herfra er auto-genererede titler)
  3. Atemporaller må gerne aktualiseres med opdateret viden
  4. Atemporaller behøver ikke blive offentliggjort i samme rækkefølge som de blev oprettet
  5. Atemporaller må ikke prioriteres højere end produktionen af nye blogindlæg
  6. Atemporaller bør tagges med “atemporalitet”

Kryds fingre…

Reboot 11: Action!

Action

Dag 2 på Reboot 11 er gået i gang, og der er lige nu lidt stille, der er nok nogen der lige skal op i omdrejninger efter førstedagen (og dagen før, måske). Jeg har heller selv ikke nået at fordøje alt det der skete i går, men jeg har da noteret nogle nøgleord, størstedelen fra Tor Nørretranders glimrende aftenindlæg:

  • Distribuerede systemer virker bedre end decentraliserede (eksempel: World Wide Web med links) — hvilken betydning har det for demokratiet og en venstreorienteret dagsorden?
  • Ny tidsperiode: The Link Age
  • Just Add Daylight
  • Her-og-der-kort — “Here & There Maps
  • Kan en 3D-printer revolutioner fremstillingsprocessen og i sidste endte designrettigheder og copyright?
  • På 100 timer kan man blive god til noget, på 10.000 kan man blive ekspert

Temaet for årets Reboot er “Action”, og allerede inden dag 1 gik i gang i går, have jeg taget det meget bogstaveligt, og fået verdensfirmaet MFD Consult op at køre på WordPress — endelig! Når nu jeg selv skal sige det, synes jeg faktisk det er blevet ganske godt.

Nu mangler jeg sådan set bare at få denne blog op at køre, både i forhold til en WordPress-installation der mangler opgradering, og på det rent indholdsmæssige niveau; der har været temmelig stille her det sidste år.

Jeg kunne altså godt tænke mig at holde fast i det handlingsorienterede tema i den kommende tid, for jeg har allerede fået inspiration til et par projekter, herunder automatisk måleraflæsning og opkaldsinformation via Twitter. Trine-Maria fra Socialsquare havde nogle gode pointer i relation til at fastholde fokus, så selvom jeg ikke er helt sikker på hvordan min hjerne fungerer, kan det være jeg kan lure nok til at klare det alligevel.

Du kan i øvrigt finde nogle løbende #reboot11-kommentarer på min twitter-konto @mortenhf.

Oplysning til borgerne om datoen

Der har på det seneste været en del omtale af såkaldte single serving sites (lidt historie om begrebet og udviklingen), specielt i Danmark, og specielt ifm. Irmahønens æg og tvivlen om det nøjagtige antal.

Den slags omtale giver altid inspiration til deltagelse i festlighederne, og jeg har derfor i dagens anledning (dvs. sent i går) lanceret endnu en single serving site, erdet1april.dk, der som navnet mere end antyder giver svar på spørgsmålet om, hvorvidt man skal forberede sig på at blive taget ved næsen.

Hvad bør en single serving site i øvrigt hedde på dansk? Portionswebside, måske?

Egentlig havde jeg regnet med, at netop min single serving site ville være den første der reelt var netop single serving, f.eks. leverer ugenr.dk jo et nyt resultat hver uge, men det viser sig, at man med hjælp fra endnu et single serving site kan generere sit eget, som netop er endimensionelt: singleserve.me.

Når du nu har gjort det, så glem ikke at tagge din (eller andre, du måtte falde over) nye danske single serving site på delicious med singleservingsite, dk og da, så vi efterhånden kan få opbygget en oversigt over danske single serving sites.

Reboot 10, dag 2

Andendagen på Reboot 10 var bedre end den første, i hvert fald i forhold til oplevelsen af at være med i en genudsendelse:

Thinking Through Free
Jerry Michalski gav os en tur rundt om “free”, et indblik i hans hjerne der vel egentlig gav flere spørgsmål end svar.
Free Information Structures
Tagging, folksonomier, ontologier mv. blev sat sammen af Thomas Vander Wal — om hvordan det vi gratis stiller til rådigheder i form af tagging mv. kan bruges frit (men også bag lukkede døre) til at forbedre oplevelserne for os alle sammen, og i mange tilfælde også forbedre bundlinien i virksomheder der kan finde ud af at bruge det.
Building the Open Web
David Recordon præsenterede sit og SixApart’s syn på det åbne web, og kastede om sig med acronymer og forkortelser: RSS, Atom, Jabber, OpenID, OAuth, Microformats, osv…
How do the Corps Handle Free?
Andy Boyd fra Shell fortalte lidt om brugen sociale værktøjer internt i organisationen, og blev stillet over anklagende spørgsmål som repræsentant for olieindustrien — hvordan passer “fri” ind i den sammenhæng, i forhold til demokrati og korruption?
Freeing Social Networks
I rummet der ikke var et rum, rum 1, forsøgte Colin Schlüter at bygge videre på udfordringen i forhold til de tekniske aspekter af sociale netværk der gerne vil være frie.
Act on ACTA
Fra Sverige — Piratbyrån og The Pirate Bay — kom Peter Sunde og Magnus Eriksson med en opfordring til at gøre noget ved ACTA, en måske kommende handelsaftale der i øjeblikket forhandles bag lukkede døre, og som kan få stor betydning for bl.a. ophavsret og brugen af kryptering.
Keeping the Web Free
Anne van Kesteren fra Opera og HTML5 WHAT-WG fortalte lidt om hvad man kan forvente sig af fremtidens HTML — herunder specielt udvalgte elementer efter behov…
Cloud Computing, No Boundaries
Simone Brunozzi fra Amazon fortalte inspirerende om hvordan fremtiden ser ud for dem der har behov for regne den ud — og hvordan “Computing in the Cloud” kan hjælpe dem der vil ind på et marked.
Free to Migrate
Den temmelig hypede Chris Messina fortalte lidt om barcamp og DiSo, uden at imponere…

Udover det løbende fastlagte program var der selvfølgelig socialisering, og det skal man bestemt ikke undervurdere — det er også en del af Reboot, og kulminerede i M. G. Petersens familiehave og på Idealbar og Vega…

Reboot 10, dag 1

Reboot 10

Den første dag på Reboot 10 lakker mod enden — det står lige nu 1-0 til Spanien — og i modsætning til andre (clausd, Dalager og Las Pommes) var det ikke en dag jeg havde planlagt i detaljer. Faktisk var kun udgangspunktet på plads, resten fulgte løbende i takt med det opdaterede program.

Det endte dog som sædvanligt med et resultat jeg kan være tilfreds med, selv ikke katteblogskontroverser kan trække ned:

Preboot
Kanalrundfart og slagterens bedste på Halvandet.
Howard Rheingold
Smart Mobs — og de ikke så smarte.
Free Government Data
Peter Parkes om baggrund og muligheder for frie data fra det offentligt, forhåbentlig med senere opfølgning fra Dalager og andre i nærheden af OIOREST.dk.
Common Enterprise: Building a Business on Free Data
Nick Black fra CloudMate om hvilke udfordringer der er tilbage når datagrundlaget er frit — eller i hvert fald tilgængeligt, uanset om det er som information eller uden mening.
Individuality, belonging, and scalar freedom
Stowe Boyd, på det seneste “kendt” for bl.a. twitpitch, med et delvist pessimistisk syn på stammer og edglings.
Infrastructure gratis & libre
Der er — og vil være — nok båndbredde (undtagen på Reboot), sagde David S. Isenberg, men hvem skal betale?
Digital Activism
Caroline Nellemann fortalte om den iranske blåkosfære, som også med sit fokus på bl.a. religion adskiller sig en hel del fra den danske af slagsen.
Cultural angst and the end of free communications? FRA
Oscar Swartz opdaterede os på det seneste fra den anden side af Øresundsbron — den svenske blåkosfære har haft held med at sætte dagsordenen i forhold til overvågning, desværre dog indtil videre uden praktisk resultat.
On the internet of things
Fra Violet kom Rafi Haladjian og fortalte om Nabaztag, en net-forbundet dims der engang havde en prominent placering på min ønskeliste — det lykkedes ham dog ikke at forbinde sig til mig.
Free press, free speech
Dan Gillmor tilbage på Reboot med en opdateret status — han er optimistisk, selvom det kan blive en rodet affære over de næste år: Alting tyder på at både journalister og border-ditto nok skal få styr på det hele.

I morgen er der endnu en dag…