Kategoriarkiv: Kode

Reboot 11: Action!

Action

Dag 2 på Reboot 11 er gået i gang, og der er lige nu lidt stille, der er nok nogen der lige skal op i omdrejninger efter førstedagen (og dagen før, måske). Jeg har heller selv ikke nået at fordøje alt det der skete i går, men jeg har da noteret nogle nøgleord, størstedelen fra Tor Nørretranders glimrende aftenindlæg:

  • Distribuerede systemer virker bedre end decentraliserede (eksempel: World Wide Web med links) — hvilken betydning har det for demokratiet og en venstreorienteret dagsorden?
  • Ny tidsperiode: The Link Age
  • Just Add Daylight
  • Her-og-der-kort — “Here & There Maps
  • Kan en 3D-printer revolutioner fremstillingsprocessen og i sidste endte designrettigheder og copyright?
  • På 100 timer kan man blive god til noget, på 10.000 kan man blive ekspert

Temaet for årets Reboot er “Action”, og allerede inden dag 1 gik i gang i går, have jeg taget det meget bogstaveligt, og fået verdensfirmaet MFD Consult op at køre på WordPress — endelig! Når nu jeg selv skal sige det, synes jeg faktisk det er blevet ganske godt.

Nu mangler jeg sådan set bare at få denne blog op at køre, både i forhold til en WordPress-installation der mangler opgradering, og på det rent indholdsmæssige niveau; der har været temmelig stille her det sidste år.

Jeg kunne altså godt tænke mig at holde fast i det handlingsorienterede tema i den kommende tid, for jeg har allerede fået inspiration til et par projekter, herunder automatisk måleraflæsning og opkaldsinformation via Twitter. Trine-Maria fra Socialsquare havde nogle gode pointer i relation til at fastholde fokus, så selvom jeg ikke er helt sikker på hvordan min hjerne fungerer, kan det være jeg kan lure nok til at klare det alligevel.

Du kan i øvrigt finde nogle løbende #reboot11-kommentarer på min twitter-konto @mortenhf.

OpenID — nu med billeder

OpenID

Det påstås her og der, at OpenId er fremtidens digitale signatur. Det er nok tvivlsomt, men der er nok ingen tvivl om at vi kommer til at se mere til det her og der, specielt nu da OpenID 2.0 er på banen, skarpt efterfulgt af OAuth 1.0. Også Wired har opdaget mulighederne, DiSo er undervejs, og selv undertegnede har nu en implementering på plads.

Takket være JanRains PHP OpenID Library var det ikke svært, men jeg har alligevel lavet en simplificerende wrapper, som gør det endnu nemmere at få op at køre.

Mest interessant er det dog, at jeg har fået OpenID til at spille sammen med min fotodatabase. Den har ellers været lukket delvist ned af hensyn til svage sjæle, men nu er den altså åben igen, så man kan se sine egne og venners billeder — hvis altså man har et OpenID tilknyttet sin weblog eller en email-adresse jeg kender, og hvis jeg har været flittig nok med beskrivelserne. Prøv det — og sørg for at få taget et billede med mig næste gang du ser mig med mit kamera! Skriv endelig hvis det ikke spiller, eller hvis den ikke viser de forventede billeder, så skal jeg gøre hvad jeg kan for at få det på plads. Husk: Tålmod kommer til den der venter.

Skulle du være interesseret i de mere tekniske detaljer bag systemet, kan du læse mere om SPARQL, FOAF og OpenID i Authorization by Codepiction.

Reboot 9.0 er i gang!

I og omkring Kedelhallerne på Frederiksberg er vi samlet omkring 500 mennesker — Reboot 9.0 er gået i gang.

De fleste hørte Thomas Madsen-Mygdal byde velkommen, men ligesom andre har jeg haft problemer med at overskue hvor jeg derefter skulle gå hen.

Så jeg blev siddende.

Og baksede en lille tingest sammen, så du kan lave dit personlige Reboot-program og få det vist i f.eks. Google Calendar, ICal eller andre programmer der kan spise ICAL.

Reboot program

Som det fremgår, er mit eget program endnu ikke færdigt, der er en del huller, men nu kan jeg i det mindste overskue det…

GeoPress i Danmark

WordPress-udvidelsen GeoPress har været godt omtalt på det seneste, ikke mindst fordi Søren Johannessen henne hos Esben FjordEsbens blogtemplate kunne godt bruge en opfrisker, så man kan se når det er f.eks. Søren der skriver, jeg er ikke den eneste der oprindeligt tog fejl. har skrevet en fin vejledning til at komme godt i gang med GeoPress til WordPress.

Søren kan dog ikke redde GeoPress fra et halvdårligt indtryk set fra en brugers synspunkt. Det kan lade sig gøre at abstrahere fra, at listen over lokationer til at begynde med er tom, og tilsyneladende uden mulighed for at tilføje nye, men det er decideret frustrerende hele tiden at skulle starte forfra i “World View” når man skal finde et nyt sted i Hvidovre…

Der er flere mindre skøhedsfejl, men heldigvis er der tale om open source, så jeg har lavet en tilpasset udgave, der er lidt mere fleksibel og forudindstillet til brug i Danmark. Den er baseret på GeoPress v2.3, og er ændret så kortets position og zoom er indstillet til at vise Danmark (kan indstilles på Maps-siden):

Oversættelsen til dansk er endnu ikke på plads, men den skulle alligevel gerne være nemmere at bruge.

INSERT_MAP
INSERT_COORDS

NB: Som altid når man opgraderer WordPress-plugins: Husk at deaktivere den gamle version på pluginsiden og aktivere igen når den nye version er installeret.

Nærmeste lufthavn på findvej.dk

Henne på Findvej-bloggen har Peter Brodersen — manden bag findvej.dk — sidste år skrevet om Minimalisme vs. services, at han er glad for at siden content-mæssigt er skåret ind til benet. Det kan jeg kun give ham ret i — de fleste sucessfulde værktøjer er gode til præcis én ting.

Når det er sagt, vil man jo altid gerne lige have lidt mere, men det er individuelt hvad folk hver især gerne vil have. Det er Peter også inde på, og selvom der i kommentarer gøres opmærksom på, at man ikke behøver ofre kompleksitet på funktionalitet, er der endnu ikke tiltag til flere funktioner på findvej.dk.

Det kan vi så til gengæld selv gøre noget ved — det er ikke kun Google Calendar der kan tilpasses findvej.dk, med GreaseMonkey er det også muligt at tilpasse findvej.dk efter behov.

Der kan tænkes mange interessante integrationer fra og til findvej.dk, men som eksempel er her et userscript der tilføjer et link til min efterhånden lettere bedagede dims til at finde nærmeste lufthavn: findvej-lufthavn.user.js

Lufthavn på findvej.dk

Der er vist ikke nok lufthavne i Danmark til at det er rigtig spændende, men som koncept virker det da, og måske der er nogle derude der hurtigt kan finde på noget sjovere?

PS: Da jeg skruede ovenstående sammen fandt jeg ud af, at det ikke var trivielt at finde koordinaterne for det viste punkt, men det lykkedes mig at hive det ud af linket til den indbyggede KML-generator, og dermed demonstrere endnu et mashup og mulighederne med web 2.0. Det ville dog have været nemmere, hvis findvej.dk havde angivet koordinaterne eksplicit, og hvis også f.eks. kommune- og vejkode havde været tilgængelige for adresser, kunne jeg have genereret et direkte link til Vurderingsfortegnelsen. Jeg ville så have kunnet lave et meshup i web 3.0-stil i stedet for et mashup…

Opdatering: Endnu et link fra findvej.dk — GeoURL: findvej-geourl.user.js:

GeoURL på findvej.dk

Find vej på Google Calendar

Jeg har gennem det sidste års tid været flittig bruger af Google Calendar — det er jævnt praktisk at kunne tilgå sin kalender overalt, omend det dog ikke er helt så nemt fra mobiltelefonen.

Da jeg åbenbart ikke rejser så meget i USA som Google tilsyneladende forventer, har jeg dog ikke meget ud af de links til Google Maps som bliver vist på de forskellige aktiviteter (i den engelsksprogede udgave) — det er sådan cirka kun “Copenhagen” der virker, og den ved jeg godt hvor ligger…

Til gengæld findes der jo en fin dansk pendant til formålet: findvej.dk. Den kender til næsten alle danske adresser, og passer derfor fint ind som erstatning for Google Maps til os der dagligt bevæger os rundt i Danmark fremfor USA, og med en smule fiks-fakserier er det faktisk muligt at foretage udskiftningen.

Det kræver følgende komponenter:

Installeret (hent, klik, klik og klik) i nævnte rækkefølge giver det følgende resultat:

Find Vej


Det virker ganske vist p.t. kun i den engelske udgave af Google Calendar (du kan evt. ændre sproget under “settings”), så næste skridt må være at få det til også at virke med den dansksprogede udgave.

Opdateret: Så virker den også med den dansksprogede udgave, og linkteksten er rettet til “findvej.dk”.

Opdateret: Nu virker den også med lidt mere kreative adresseformater, f.eks. “Store Vega, Enghavevej 40, København V, København*, 1674, Denmark”, se diskussion om last.fm længere nede på siden.

ObKrak: Heller ingen trafik til Krak via dette indlæg.

WordPress DK Meetup

Jeg havde oprindeligt svaret “Måske”, men da jeg nu fik en påmindelse tilsendt, og kunne se at der var plads i kalenderen, har jeg ændret mit svar til et “Ja”: WordPress DK Meetup — på søndag kl. 11:00 hos Jubii.

Det ser ud til at vi bliver i omegnen af 30 stykker med interesse i WordPress, hvadenten der måtte være som blogger, nørd eller bare nysgerrig.

Egentlig er emnet WordPress 2.1, men selvom jeg ikke har opgraderet fra 2.0.7 endnu — og faktisk heller ikke har planer om det — regner jeg med at det nok skal blive interessant alligevel. Det bliver sikkert også en del korridorsnak, så det går nok ikke helt op i databaser, plugins og temaer…

Færre spamfejl

Jeg skrev i går om problemer med mailbeskeder om kommentarer her på bloggen, som blev fanget af et spam-filter hos MXhotel.dk.

Det viste sig primært at skyldes forkerte headers afsendt af WordPress i den danske udgave — teksten “Bedøm venligst” giver problemer, ligesom andre danske tegn i indlægstitel eller kommentarens forfatters navn også får spam-filteret til at hejse flaget.

Løsning lå heldigvis lige for: Et WordPress plugin der sørger for at fixe de forkerte headers, eller med andre lave dem om fra UTF-8 til ISO-8859-1, evt. i quoted-printable format.

Version 1.0: Fixed Mail Headers (pretty-printed)

Jeg mangler dog stadig en permanent løsning på problemet hos MXhotel.dk, så forslag modtages fortsat med glæde.

Legeplads

Genstart har det.

Google har haft det i et stykke tid.

Dalager og Classy kunne godt tænke sig det.

Og nu har jeg det også:

En samlet oversigt over de forskellige online-projekter der er blevet — og bliver — produceret fra min hånd. Et sandkasse-indeks:

Morten Frederiksen » Lab Jeg har kaldt det “Lab”, ikke “Labs”, for jeg mener ikke jeg kan retfærdiggøre at omtale det i flertal, heller ikke selvom jeg har maskiner i flere rum i huset. Og så er det lige en smule mere internationalt…

Om det kan få mig til at leve op til Genstart’s motto “Learning by shipping” — eller den med “release early, release often” — er måske tvivlsomt, men man kan jo håbe. I hvert fald er det endnu ikke alle projekterne der er på listen endnu, så alene det giver jo håb…

Indtil videre er den drevet af Planet Planet og min lokale RDF/triple-database baseret på Redland, men af hensyn til muligheden for feedback tror jeg måske jeg lægger den om til en selvstændig WordPress-blog, så skulle det være til at kommentere på de enkelte projekter. På den anden siden er der jo nogle af dem der har tilknyttet en selvstændig blog-post andetsteds, hmmm…

PS: Alle projekterne er beskrevet på engelsk — man er vel ambitiøs — men jeg syntes alligevel det kunne være skægt at skabe lidt community-sense omkring danskproducerede projekter, så mit lab indeholder også en lille liste med andre danske “labs”. Den er styret af del.icio.us, så andre kan være med til at vedligeholde listen, blot ved at tagge med “labs” og “dk” (feed).

Blog Matrix

I sidste uge skrev Lisbeth Klastrup om hendes arbejde med blogmatrix v 1.0, en måde at visualisere blogtyper på.

Jeg spurgte naturligvis hvor jeg kunne få plottet min egen blog, men det gav desværre ikke noget svar, og så blev jeg jo nødt til at tage affære.

Det er blevet til en lille tingest her i nærheden, sjovt nok kaldet Blog Matrix, og den kan lave sådan en som denne:

Blog Matrix for Eksponering

Heraf skulle det gerne fremgå, at jeg i løbet af denne blogs levetid gennemsnitligt har skrevet tiltagende personligt og lidt mere socialt orienteret.

Prøv den, prøv den!

F.eks. ved at checke plots for Monitoring Dalager, BalderSF, Fr. Møller eller Kammeret (som dog er lidt misvisende pga. tag-links).

Algoritmen til indplacering på matricen kunne godt forbedres lidt, men det kræver vist lidt mere research (og formentlig noget input fra Lisbeth). Nå ja, og så burde den nok også understøtte feed autodiscovery, sådan af hensyn til os der er mageligt indrettet…