Kategoriarkiv: Fotografering

Selektiv fokusering

Lensbaby 2.0
Foto: Photo Mojo

Jeg har fået en baby. Version 2.0.

Den er til mit kamera — det er en Lensbaby, og falder absolut indenfor kategorien legetøj. Prisen på omkring en tusse afspejler at det er dyrt legetøj, men når den forventede levetid tages i betragtning er det faktisk ikke urimeligt, og der er masser af timer i sådan en.

I modsætning til mine andre objektiver har den fingerstyret selektiv fokusering, manuel indstilling af blændeåbning via udskiftning af hullet (!), og med tilhørende makrokit i form af små linser der skrues på fronten.

Det helt specielle ved sådan en lensbaby er, at fokusering foregår ved at sammenpresse en bælg ligesom i de gode gamle dage, og så det at fokus kan flyttes rundt i billedfeltet ved at fordele presset ujævnt.

I praksis gør metoden det svært at ramme præcist, men til gengæld får man muligheden for at tage nogle billeder man ellers ikke kunne, f.eks. portrætter hvor det stort kun er øjnene der er i fokus.

Lensbaby portræt

Det kan være temmelig svært at ramme rigtigt, men så er det bare om at skyde løs, og acceptere at fejlraten er noget højere end man er vant til.

Effekten af at fokusplanet ikke er som det plejer er, at der opstår nogle kraftige forvridninger i de øvrige dele af billedet, og specielt når man bruger det til at tage landskabsbilleder kan man komme tæt på at fremkalde søsyge.

Lensbaby landskab

Til gengæld virker det fint til makrofotografering, specielt når man ikke har et dedikeret objektiv til formålet. Som sædvanligt kræver det dog vindstille eller immobile motiver, men sådan er makroreglerne jo.

Lensbaby makro

Siden mit indkøb er Lensbaby 2.0 udgået, men den er til gengæld blevet erstattet og suppleret, så der nu findes flere valgmuligheder afhængig af temperament. Skulle jeg vælge i dag ville jeg nok gå efter den samme type, den hedder nu “Muse“, men “Composer” kunne også være en mulighed, den minder mere om et traditionelt objektiv med ringfokusering, og har kuglelejebaseret fokusering i stedet for bælg.

Красавчик

Det er efterhånden et godt stykke tid siden jeg har fået lagt et mandagsfoto op her på bloggen, nok ikke mindst fordi jeg ikke har fået fotograferet så meget på det sidste. Nu er lyset dog ved at være tilbage, og så kan det være der begynder at ske noget igen.

I mellemtiden er her et par links til nogle aktive fotoblogs på LiveJournal — de er russiske, så jeg ved ikke hvad der står, men det er flotte billeder:

Se i øvrigt også Morten Blinksbjergs Fugle (via Oschlag), jeg tror også jeg må få lavet mig et blærearkiv i stedet for den store samling.

NB: Jeg aner ikke hvad overskriften på dette indlæg betyder, jeg håber det ikke er provokerende eller diskriminerende…

Mandagsfoto

En gang i mellem tænker jeg på hvor rart det ville være med et rigtig makro-objektiv, så man kunne komme rigtig tæt på først og fremmest blomster og insekter. Ikke mindst fordi den gyldne regel om at gå tæt på synes næsten uopnåelig uden.

Det sker dog, at man alligevel kan komme tæt nok på, selv med et almindeligt objektiv:

Tomat på ost og løg

Jeg skulle nok have skåret lidt mere af i toppen til fordel for lidt mere bund, men alt i alt syntes jeg det er et lækkert billede — måske også fordi jeg er lidt sulten…

Samtidig illustrerer det — ligesom de forrige fotografier — hvad man kan gøre med det “rigtigte” udstyr, billedet ville slet ikke være blevet det samme med et almindeligt lomme-digitalkamera.

Mandagsfoto

Denne uges mandagsfoto er ikke kun et enkelt billede, det er hele to — og så udgør de samtidig en lille foto-lektion:

image-072

image-073

Den geografisk velorienterede læser vil formentlig have bemærket, at der er tale om vandfaldet i Døndalen på Bornholm, Danmarks største — og dermed er der også et kraftigt hint i forhold til spørgsmålet fra sidste uge mandagsfoto

Det interessante ved billederne er dog ikke stedet, men derimod deres individuelle fremtræden. På det øverste billede er det faldende vand en strøm i tydelig bevægelse, mens det på det nederste billede er fanget i et enkelt øjeblik på vejen ned.

Forskellen skyldes, at det øverste billede er taget med lang lukkertid, 1/45 del af et sekund, og dermed når vandet at passere forbi mens billedet bliver taget. Det får detaljerne i vandet til at blive udtværede, og man får et indtryk af vand i bevægelse.

Derimod er det nederste billede taget med kort lukkertid, 1/500 del af et sekund, og så bliver vandets bevægelse fastfrosset, så man kan se detaljerne som f.eks. dråberne der hænger i luften.

Det er billeder og muligheder som disse der gør det sjovt at fotografere med et rigtigt kamera, hvor man kan styre hvad der sker.

Mandagsfoto

Det er altså rigtig rart at have fået have.

Ikke mindst fordi man kan nyde det gode vejr uden at skulle pakke en mindre rejsetaske, men også fordi man kommer lidt tættere på naturen (nogle gange dog næsten lidt for tæt).

Vi udnytter måske ikke haven så meget som vi burde, og vi får heller ikke sat helt så meget skik på den som grundejerforeningen muligvis gerne ville have, men til gengæld får vi skabt et miljø der tilsyneladende passer resten af naturen glimrende:

Gærdesmutte

Hvad jeg først troede var en jernspurv viste sig at være en gærdesmutte, og der er simpelthen et par der har bygget rede mellem vores hindbærbed. Når ikke de synger fra toppen af det lille grantræ i enden af haven, hopper de rundt og udstøder advarselsskrig eller flimrer gennem haven på jagt efter redemateriale.

Det var et stykke hen på aftenen før jeg kom tæt nok på den — det er trods alt en af landets mindste fugle — så lys er der ikke helt nok af. Alt taget i betragtning er det dog absolut tilfredsstillende, ikke mindst gærdesmuttens positur.

Som sædvanligt er det et uredigeret billede, men lige netop dette billede kunne godt bruge lidt justering, det er bare for mørkt.

Mandagsfoto

På SF’s landsmøde i forrige weekend brugte jeg lidt af tiden — den del der ikke blev brugt på IT-politisk netværk og Landsmøde-bloggen — på at fotografere lidt.

Om søndagen var der afstemninger om bl.a. nogle organisatoriske ændringsforslag, og den slags giver som regel mulighed for nogle anderledes billeder:

image-09

Som sædvanligt i den slags situationer kunne man godt have brugt noget mere lys, og det ville have været super hvis man kunne have set hvad der blev stemt om, men alt i alt blev det et helt fint billede, der også illusterer hvordan specielt Åge Frandsen har helt styr på afstemningerne.

Mandagsfoto

Henover påsken er det lykkedes mig at få lidt gang i kameraet igen, jeg har fået taget flere billeder over den sidste uge end i de foregående fire måneder eller så.

En hel del af dem har fugle som motiv, og nogle stykker er blevet temmelig gode, for eksempel dette billede af en fotogen bogfinke, der var venlig nok til at posere lidt:

Bogfinke

Det er som grenene der ikke er i fokus generer lidt, men alligevel tilføjer de også et eller andet der gør det lidt mere naturligt at se på — den er jo ikke udstoppet, fuglen…