Kategoriarkiv: Verden

10 år!

Det er ikke til at vide, om hun havde set det komme, men nu har Emme rundet de 10 år!

Et stort tillykke herfra må være på sin plads – naturligvis iblandet en knivspids misundelse; både over hvor skarp Emme var til at se konceptet dengang, og over vedholdenheden, som jo ikke ligefrem er i overskud på disse kanter.

Også en tak for inspiration og Det Gode Indhold(tm), og inden det nu kommer til at lyde for meget i retning af noget værre, afbryder jeg lige for at reklamere for blogolæumsinitiativet: Den danske blogosfære, en tidslinje.

Her på Eksponering har der kun været (lejlighedsvis) aktivitet siden 1. januar 2005, men faktisk er det lykkedes for Wayback Machine at opfange mine første bloglignende skriverier. Det stod på i godt halvandet år fra april 1996, blev drevet af FTP og havde ingen kommentarmuligheder, så det er nok en tilsnigelse at kalde det en blog, men forsiden hed faktisk log.html!

Log

Håb!

SF’s generelle pay-off på plakater og andre propagandamaterialer er “Det ku’ være så godt!”, og selvom udtrykket indeholder en vis portion kritik, er det dog først og fremmest håbefuldt.

Håb var også nøgleordet i SF Hvidovres valgkamp, for der var trods alt ingen der forventede, at fremgangen ville blive så markant, at det blev til fire pladser i Kommunalbestyrelsen.

Ikke desto mindre var det netop hvad der skete, og nu da konstitueringen også er faldet endeligt på plads — uden det helt store drama — står det klart, at jeg er kommet tæt på magten i kommunens Teknik- og Miljøudvalg samt Arbejdsmarkedsudvalg: Hustruen er på plads, og selvom der jo også er andre med indflydelse, er det vist ikke urimeligt også at håbe på forandring.

Katrine Høybye Frederiksen, Medlem af kommunalbestyrelsen for SF i Hvidovre Kommune

Det bli’r så godt!

Klimaforandringer i bakspejlet?

I dag begynder COP15, og dermed er nedtællingen til i hvert fald årets — hvis ikke årtiets — vigtigste begivenhed slut.

Der har været en del skriverier om de videnskabelige beviser for den globale opvarmning, specielt i forhold til den del der er menneskeskabt. I den forbindelse er det vist vigtigt at huske på, at der ikke som sådan findes videnskabelige beviser for særlig mange ting, men “kun” teorier, der ikke endnu er blevet modsagt. Sådan er videnskaben nemlig indrettet, og det gælder også for klimaet; alting tyder på, at CO2-indholdet i atmosfæren stiger, at det medfører temperaturstigninger, og at årsagen blandt andet er menneskelig aktivitet.

Fraværet af endegyldigt bevis, og det faktum, at risikoen for konsekvenser ser ud til at blive imødegået, får mig til at frygte, at vi om mange år ender i en situation, som den der opstod efter Y2k (Å2t) — der blev brugt mange penge på at rette til, som følge heraf opstod der ikke så mange problemer som forudset, og det blev derfor konkluderet, at problemet ikke var så stort som oprindeligt antaget.

Med lidt held når vi dog først dertil på et tidspunkt, hvor problemet er løst…

Familiekandidat

Der er nu under 3 uger til kommunal- og regionsvalget den 17. november, og valgkampen er godt i gang.

Som altid er jeg med til at stable den lokale SF-kampagne på benene, men denne gang er alligevel lidt speciel: Hustruen stiller op!

En god del af de sidste dages aktivitet har derfor været at klynge trykte udgaver af nedenstående op i de lokale lygtepæle:

Katrine Høybye Frederiksen, Kandidat til kommunalbestyrelsen for SF i Hvidovre Kommune

Det føles alligevel lidt underligt…

Ros til regeringen

Hvem havde troet, jeg skulle skrive et indlæg med en overskrift i den retning?

Under alle omstændigheder tror jeg det er godt for debatklimaet, hvis man husker at rose den der roses bør, som det hedder, og i dette tilfælde er ros på sin plads:

Miljøministeren har indgået en aftale om, at der bliver lagt pant på dåser købt i Tyskland, så svineriet med dåser kan afløses af genanvendelse i større omfang. Der er naturligvis kritiske røster i forhold til de praktiske detaljer, men hvis aftalen holder, vil det være et godt skridt i retning af mindre miljøbelastning.

Samtidig holder regeringen tilsyneladende fast på, at ulandsbistanden ikke skal reduceres i takt med BNI til næste år, og sætter dermed procentsatsen op, så det faktiske beløb ikke falder. Man kan med en vis ret indvende, at procentsatsen stadig ikke er i nærheden af, hvad den var før regeringen trådte til, men igen er det et skridt i den rigtige retning.

Så dér.

Reguleringsfallit

Der hersker forholdsvis bred enighed om, at regulering af markedet er nødvendigt, og specielt i kølvandet på den globale finanskrise er det vist gået op for endnu flere. Endnu har det ikke bredt sig helt til klimaområdet, men det kommer forhåbentlig, når politikerne skal finde ud af, hvordan de skal komme i nærheden af at reducere den globale opvarmning, så temperaturstigningen holder sig under de 2 grader.

Desværre lader det dog ikke til, at enigheden om målet med regulering af markedet har gjort, at man har fundet frem til metoder der rent faktisk virker. Der er konkurrencelovgivning på plads de fleste steder, men konsekvenserne harmonerer ikke med overtrædelserne.

Seneste er to energiselskaber i EU blevet tildelt mere end 8 milliarder kroner i bøde for at have tilsidesat de europæiske konkurrenceregler — de havde delt markedet mellem sig. Uheldigvis betyder det dog ikke, at forbrugerne ikke alligevel ender som tabere.

I praksis har de gennem 30 år betalt for meget for varerne, mens direktører og aktionærer har stukket overbetalingen i lommerne. Samtlige borgere i EU har nu fået en form for kompensation i form af bødeindtægt til den samlede kasse, men der er kun en gruppe der kan betale regningen i sidste ende: De selvsamme forbrugere, som allerede har betalt for meget — for direktører og aktionærer skal jo stadig have deres udbytte…

Fremfor at straffe forbrugerne dobbelt, burde man i stedet gøre det personligt strafbart at overtræde konkurrencelovgivningen — det er ikke nok at straffe virksomhederne, for det hjælper altså ikke på bundlinjen for forbrugerne. Det vil nok have en mere afskrækkende virkning på virksomhedsejere og -ledere, når de bliver holdt personligt ansvarlige, også økonomisk, i stedet for som nu bare at kunne tage chancen uden reel konsekvens eller risiko.

I sager som denne, burde det også være muligt at kompensere de berørte forbrugere direkte. Det burde være rimelig ligetil at finde frem til, hvem der har fået leveret gas fra selskaberne, og skulle kompensation mv. føre til undergang, vil der uden tvivl stå konkurrenter klar til at overtage resterne. Dermed vil også de involverede mærke konsekvenserne af lovovertrædelserne, og dermed på længere sigt forøge incitamentet til at opføre sig ordentligt på markedet.

Det står ikke lysende klart for mig, i hvor høj grad det er muligt at udbrede principperne generelt på markedet, men der er ingen tvivl om, at det stadig er både for nemt og for billigt at snyde på vægten i et marked der ikke længere er så nemt at gennemskue som det var engang.

Kvalitet?

Det kan være vi stiller for høje krav, men det forekommer mig, at en stor del håndværkere leverer for dårlig kvalitet.

Nogle observationer:

 • Som jeg tidligere har beskrevet, dukkede Glenn fra GrcByg2Tal aldrig op og svarede ikke henvendelser.
 • Formentlig leverede AnneGrete fra Kirke Hyllinge teknisk set det hun skulle, maling af loft og opsætning samt reparation af stuk, men det var ikke perfektionismen der plagede — resultatet omfattede bl.a. adskillige helligdage, stuk der ikke passede, og stuk der ikke var sat ordentligt op.
 • VVS’eren — som ellers var blevet anbefalet — skulle reparere to radiatorer: Ingen af dem virker endnu.
 • Gulvfolkene var ikke lige grundige i rundt i kanterne, kakkelovnspladen var delvis tilsprøjtet med pigment, og der var et par steder hvor både pigmentering og lak tilsyneladende var blevet skrabet af gulvet efterfølgende.
 • Dørene vi har bestilt bliver tilsyneladende forsinket, dog ikke så meget som det oprindeligt var stillet i udsigt…
 • Vores såkaldte totalentrepenør til projekt “varmeregning” var totalkikset — leverede ikke en totalentreprise, men agerede i stedet som kontaktformidler, og kunne i øvrigt ikke vejlede i forhold til løsninger som ellers påstået. Desuden blev Ventilationskanalerne sat skævt op, og med kvartfærdig finish ved hullerne i væggene.
 • Jordvarmeprojektet er en historie for sig selv…

Der er dog også et par enkelte der trække i den rigtige retning:

 • Tømreren Ronnie fra Nørrebro lavede præcis det han skulle, til en fair pris, selv når hans bil blev stjålet.
 • Skorstensfejeren kom forbi så hurtigt det kunne lade sig gøre, og lod uden problemer besøget træde i stedet for det sædvanlige kontrolbesøg.

Har vi bare været uheldige, eller er det virkelig nødvendigt at udpensle, at man gerne vil have gjort arbejdet ordentligt?

Reboot 11: Action!

Action

Dag 2 på Reboot 11 er gået i gang, og der er lige nu lidt stille, der er nok nogen der lige skal op i omdrejninger efter førstedagen (og dagen før, måske). Jeg har heller selv ikke nået at fordøje alt det der skete i går, men jeg har da noteret nogle nøgleord, størstedelen fra Tor Nørretranders glimrende aftenindlæg:

 • Distribuerede systemer virker bedre end decentraliserede (eksempel: World Wide Web med links) — hvilken betydning har det for demokratiet og en venstreorienteret dagsorden?
 • Ny tidsperiode: The Link Age
 • Just Add Daylight
 • Her-og-der-kort — “Here & There Maps
 • Kan en 3D-printer revolutioner fremstillingsprocessen og i sidste endte designrettigheder og copyright?
 • På 100 timer kan man blive god til noget, på 10.000 kan man blive ekspert

Temaet for årets Reboot er “Action”, og allerede inden dag 1 gik i gang i går, have jeg taget det meget bogstaveligt, og fået verdensfirmaet MFD Consult op at køre på WordPress — endelig! Når nu jeg selv skal sige det, synes jeg faktisk det er blevet ganske godt.

Nu mangler jeg sådan set bare at få denne blog op at køre, både i forhold til en WordPress-installation der mangler opgradering, og på det rent indholdsmæssige niveau; der har været temmelig stille her det sidste år.

Jeg kunne altså godt tænke mig at holde fast i det handlingsorienterede tema i den kommende tid, for jeg har allerede fået inspiration til et par projekter, herunder automatisk måleraflæsning og opkaldsinformation via Twitter. Trine-Maria fra Socialsquare havde nogle gode pointer i relation til at fastholde fokus, så selvom jeg ikke er helt sikker på hvordan min hjerne fungerer, kan det være jeg kan lure nok til at klare det alligevel.

Du kan i øvrigt finde nogle løbende #reboot11-kommentarer på min twitter-konto @mortenhf.

Oplysning til borgerne om datoen

Der har på det seneste været en del omtale af såkaldte single serving sites (lidt historie om begrebet og udviklingen), specielt i Danmark, og specielt ifm. Irmahønens æg og tvivlen om det nøjagtige antal.

Den slags omtale giver altid inspiration til deltagelse i festlighederne, og jeg har derfor i dagens anledning (dvs. sent i går) lanceret endnu en single serving site, erdet1april.dk, der som navnet mere end antyder giver svar på spørgsmålet om, hvorvidt man skal forberede sig på at blive taget ved næsen.

Hvad bør en single serving site i øvrigt hedde på dansk? Portionswebside, måske?

Egentlig havde jeg regnet med, at netop min single serving site ville være den første der reelt var netop single serving, f.eks. leverer ugenr.dk jo et nyt resultat hver uge, men det viser sig, at man med hjælp fra endnu et single serving site kan generere sit eget, som netop er endimensionelt: singleserve.me.

Når du nu har gjort det, så glem ikke at tagge din (eller andre, du måtte falde over) nye danske single serving site på delicious med singleservingsite, dk og da, så vi efterhånden kan få opbygget en oversigt over danske single serving sites.

Reboot 10, dag 2

Andendagen på Reboot 10 var bedre end den første, i hvert fald i forhold til oplevelsen af at være med i en genudsendelse:

Thinking Through Free
Jerry Michalski gav os en tur rundt om “free”, et indblik i hans hjerne der vel egentlig gav flere spørgsmål end svar.
Free Information Structures
Tagging, folksonomier, ontologier mv. blev sat sammen af Thomas Vander Wal — om hvordan det vi gratis stiller til rådigheder i form af tagging mv. kan bruges frit (men også bag lukkede døre) til at forbedre oplevelserne for os alle sammen, og i mange tilfælde også forbedre bundlinien i virksomheder der kan finde ud af at bruge det.
Building the Open Web
David Recordon præsenterede sit og SixApart’s syn på det åbne web, og kastede om sig med acronymer og forkortelser: RSS, Atom, Jabber, OpenID, OAuth, Microformats, osv…
How do the Corps Handle Free?
Andy Boyd fra Shell fortalte lidt om brugen sociale værktøjer internt i organisationen, og blev stillet over anklagende spørgsmål som repræsentant for olieindustrien — hvordan passer “fri” ind i den sammenhæng, i forhold til demokrati og korruption?
Freeing Social Networks
I rummet der ikke var et rum, rum 1, forsøgte Colin Schlüter at bygge videre på udfordringen i forhold til de tekniske aspekter af sociale netværk der gerne vil være frie.
Act on ACTA
Fra Sverige — Piratbyrån og The Pirate Bay — kom Peter Sunde og Magnus Eriksson med en opfordring til at gøre noget ved ACTA, en måske kommende handelsaftale der i øjeblikket forhandles bag lukkede døre, og som kan få stor betydning for bl.a. ophavsret og brugen af kryptering.
Keeping the Web Free
Anne van Kesteren fra Opera og HTML5 WHAT-WG fortalte lidt om hvad man kan forvente sig af fremtidens HTML — herunder specielt udvalgte elementer efter behov…
Cloud Computing, No Boundaries
Simone Brunozzi fra Amazon fortalte inspirerende om hvordan fremtiden ser ud for dem der har behov for regne den ud — og hvordan “Computing in the Cloud” kan hjælpe dem der vil ind på et marked.
Free to Migrate
Den temmelig hypede Chris Messina fortalte lidt om barcamp og DiSo, uden at imponere…

Udover det løbende fastlagte program var der selvfølgelig socialisering, og det skal man bestemt ikke undervurdere — det er også en del af Reboot, og kulminerede i M. G. Petersens familiehave og på Idealbar og Vega…