Kategoriarkiv: Film

http://da.wikipedia.org/wiki/Film_%28levende_billeder%29

NatFilm: SPARQL og Exhibit

Årets Natfilmfestival, den 19. og sidste i rækken, begynder i morgen, og traditionen tro har jeg inviteret en bunke venner i biffen, så jeg kan få set nogle stykker, selvfølgelig under hensyntagen til almindelig programlægningsudfordringer i forhold til kalenderaktiviteter.

Natfilmavisen er god til at få indtryk af de enkelte film, men ikke god til at få overblik af, og hjemmesiden er desværre ikke meget bedre. Sådan har det altid været, og for nogle år siden rykkede jeg derfor koordineringen på nettet (via PHP, XSLT og Redland), naturligvis baseret på semantiske principper og med udgangspunkt i en screen-scraped udgave af natfilmshjemmesiden.

Således også i år, hvor jeg desuden har lavet et hurtigt SPARQL-interface (ved hjælp af kun tre liniers PHP), og et forsøg på at anvende SIMILE’s Exhibit til at give nem adgang — det sidste hjælper måske heller ikke på overblikket, men det er en start.

Hvis så bare de gode folk bag festivalen havde inkluderet links til f.eks. IMDB, så det var muligt at få gang i noget sammenhængende data uden at få skrivekrampe…

Jeg har af måske indlysende årsager kun medtaget de kun Københavnske fremvisninger i udtrækket, men skulle man have et ønske om et komplet datasæt, er det blot at fjerne en enkelt linie i GRDDL-transformationen: natfilm-grddl.xsl.

Ærgeligt nok er det jo sidste gang det er relevant med alt det her, men mon ikke jeg får noget op at køre når den nye sammenlægningsfestival får premiere til næste år…

Nat med NatFilm

NatFilm 2008

For sidste gang — i hvert fald i denne omgang — bliver der om en måneds tid blændet op og ned for Natfilmfestivalen — og for første gang er der en dansker på plakaten. Ikke et ondt ord om Trine Dyrholm, men man kunne mene det var muligt at finde en bedre eksponent for dansk film gennem de sidste knap 20 år.

Selvom en fremragende tradition dermed får en ende, er der dog håb forude. Til næste år bliver det i stedet til en helt ny filmfestival, da NatFilm bliver slået sammen med CIFF, og en egentlig natfilmfestival har det jo alligevel ikke været i nogle år.

Programmet for den sidste udgave er snart på gaden, og så skal der planlægges — som sædvanlig har jeg planer om at invitere vennerne med på en tur mørket. Indtil da har jeg meldt mig ind i NatKlubben (der som resten af NatFilm er lidt speciel, medlemsskab er f.eks. nødvendigt for at kunne læse bloggen derinde), og desuden fået fornyet min tilmelding til nyhedsbrevet (også specielt — for en webnørd er det en særartet glæde at få en bekræftelse i form af teksten “200 OK”).

Fri TV på nettet?

Der er gode nyheder for alle os der betaler licens: Snart kan vi alle gå på skattejagt i DR’s arkiver.

Det er godt gået af alle involverede, at man har kunnet nå frem til en aftale på et så kompliceret område. Nu er der bare tilbage at håbe på, at de ender med at bruge en Creative Commons-licens, og så er det ellers om at væbne sig med tålmodighed, der bliver først åbnet for sluserne til næste år.

I mellemtiden kan man jo finde et par af DR’s udsendelser på Joost — ganske vist ikke i speciel god kvalitet (endnu?), men konceptet holder vist, også fordi det måske kan hjælpe på DR’s kapacitetsproblemer.

Joost har i øvrigt lavet en fin lille reklamevideo:

What's Joost?

Joost™ the best of tv and the internet

Rejsen til Saturn

Den fænomenale tegneserie Rejsen til Saturn af nu hedengagne Claus Deleuran er tilsyneladende på vej til at blive filmatiseret.

Det bliver til en computeranimeret spillefilm, og den har tilsyneladende fået 5,8 millioner kroner i støtte fra Det Danske Filminstitut. Stemmerne i filmen skal leveres af bl.a. Casper Christensen og Frank Hvam.

Allerede nu ligger der en trailer på filmens hjemmeside, komplet med introduktionsmusik a la Rumrejsen år 2001 og naturligvis med vægtløs øl som et bærende element.

Den originale tegneserie var sammen andre af Claus Deleurans værker som f.eks. Pirelli og Firestone Schiønning & Arve, Mikkeline og Thorfinn blandt mine favoritter som barn, men selvom jeg værdsætter dem i den form, er jeg ikke sikker på der er grund til at klynke over udsigten til en 3D-animeret udgave. Jeg glæder mig til at se hvad der kommer ud af det.