Gebyr-skruen

Så fik jeg lov at betale mit første dankort-gebyr. Kr. 0,50 ned i lommen på de stakkels banker.

Stakkels, fordi de tilsyneladende ellers ikke ville have en jordisk chance for i dette år igen at sætte overskudsrekord. Hvis man brugte lidt tid på det, kunne man sikkert konstruere en fin lille graf over udviklingen i overskuddet siden slutningen af 80’erne — hvor der formentlig var for mange tvangsauktioner — det ville nok give en pæn opadgående kurve.

Aktionærerne skal jo have deres penge, så selv om man måtte finde det tarveligt, at de efter at have introduceret dankortet med begrundelse i besparelser efterfølgende sætter gebyr på, kan de jo gøre som de vil, med deres monopolagtige status. Det sidste understreget af det faktum, at loven dikterer at de maksimalt må tage kr. 0,50 per transaktion, men at ingen betaler mindre.

Hvis bare der var nogle forbrugerstyrede banker, efter samme princip som PFA Pension, som desuden havde tilstrækkeligt volumen, kunne det være at udviklingen ikke ville være som den er, med en gebyrskrue der får den såkaldte skatte- og afgiftsskrue til at ligne en tegnestift.

Lidt økonomisk demokrati her og der ville også være rart…

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *